VAŽNE INFORMACIJE

icon-graphic-simpleicon-iconelement-weather-bolt-1-5b5c7aea84f37
warning_grey_384x384
Gromobran se mora isporučiti u originalnoj fabričkoj ambalaži sa navedenim proizvođačem i modelom!
Na ovaj način izbegavate kupovinu jeftinih proizvoda nepoznatog proizvođaca koji uglavnom imitiraju oblik bez ugrađenih unutrašnjih elementa.
Gromobran mora imati ugrađen priključak za kontrolu ispravnosti!
Moze doći do oštećenja unutrašnjih elektro veza prilikom transporta,skladištenja i nestručnog rukovanja na terenu a posledica može biti ugradnja neispravnog gromobrana. Takođe je važno imati mogućnost kontrole ispravnosti uređaja u periodu budućeg održavanja kompletne gromobranske instalacije i u slučajevima atmosferskog pražnjenja.
Maksimalna vrednost ESE gromobrana sa uređajem za rano startovanje je ΔT= 60 μs!
Standard NF C 17-102 : 2011 , poglavlje 5.2.2 a ovaj podatak je lako proveriti i ukoliko posetite originalni sajt proizvođača! Svi ESE gromobrani koji su deklarisani na 60 μs imaju veće vrednosti od 60 μs (75,80,90..) ali to su vrednosti dobijene u laboratoriji i ne mogu se primenjvati u realnom proračunu zaštitnih zona jer je atmosfersko pražnjenje prirodni fenomen pa se shodno gore navedenom evropskom standardu sve laboratorijske vrednosti redukuju na 60 μs. Na žalost ove teoretske vrednosti gromobrana su često zloupotrebljene od strane trgovaca .